Havre & Eple Scones (Glutenfri)

Disse har jeg spist mange av de siste månedene. Jeg liker alltid å ha noen i frysen, klar til å varmes opp lett i ovnen til en frokost eller kvelds, når jeg ikke føler for å lage noe fra bunnen av der og da.  Jeg liker alt ved dem. Smaken, konsistensen....de er akkurat passelig fuktige inni med litt sprø skorpe. Og sist, men ikke minst, er de glutenfri. Jeg har ikke cøliaki og må ikke spise glutenfritt av den grunn, men jeg velger å spise så glutenfritt som mulig i hverdagen, fordi jeg føler det er bedre for meg.

 

For 2 år siden hadde jeg en periode på 12 måneder hvor jeg spiste helt glutenfritt, melkefritt og ingen sukker. Det gjorde meg veldig godt. Magen fikk en god lang pause, og fikk restituert seg, som om den fant tilbake til en balanse og mer istand til å tåle en pizza i ny og ne, eller et deilig kakestykke her og der. For det handler ikke om å ikke kunne spise enkelte ting, jeg tror mer det handler om at vi har spist så mye dritt, for å si det rett ut, vi har vært så ubevisste og usensitive til vår egen kropp, og hele fordøyelsesystemet er kommet i en så dyp ubalanse, at vi trenger å gi den en pause så den kan finne tilbake. Og når vi har gjort det, må vi ta med sensitivteten og bevisstheten på hva vi faktisk putter i oss, hva næring (og ikke!!) vi gir kroppen vår. Hvis vi klarer det i hverdagen vår, kan vi fint (om vi er friske) spise både pizza og kake om vi ønsker det. Men la det være av god kvalitet, la det være hjemmelaget med gode råvarer og laget med kjærlighet, og nyt hver eneste bit, vær tilstede. Det gjør hele forskjellen :)

 

Mat og emosjoner er så nært knyttet sammen, og i mange tilfeller er det ikke nok å bare være “flink” med maten, man må også “rense” seg på det emosjonelle plan, for å kunne få kontakt med kroppen igjen og dens naturlige rytme. Dette kan ta tid, lang tid. Men har man lengselen etter å finne tilbake, vil den bære en gjennom det som er.

 

Disse sconesene er lette å lage, de har ingen sukker og ingen melk, og er som sagt glutenfri. Hva mer kan man ønske seg?? Jo, de er gode også..veldig gode.
Min favoritt kombinasjon er en god dæsj smør/ghee og en god klatt med Tranebær&Blåbær syltetøy fra St.Dalfour som jeg liker og som er uten sukker, dvs kun søtet med fruktjuice. Det enkle er ofte det beste :) Tranebær er litt syrlige og jeg syntes det passer perfekt med disse rundstykkene.

St.Dalfour syltetøy finner du stort sett i dagligvarebutikker som Meny, Ultra og Mega, men også hos Søstrene Grene vil du finne dette syltetøyet (og litt rimeligere der også..)
Jeg bruker økologiske epler men det er ikke et must. Bare vit at hvis man er opptatt av rene råvarer, råvarer uten sprøytemidler og andre lumskheter, så er epler de som er “hardest rammet” av disse.

 



 

Havre & Eple Rundstykker

 

 

Tørre ingredienser:

250 gr havremel  (lag ditt eget ved å male havreflak i food processor)

100 gr glutenfritt mel  (i original oppskriften spør de etter bokhvetemel, jeg er ennå ikke helt venn med bokhvete-smaken så jeg varierer med en miks av hirse og amaranth. Noen ganger bruker jeg bare hirse eller amaranth, og bruker jeg bokhvete bruker jeg 300 gr havremel og 50 gr bokhvete. Du kan også bruke spelt om du ikke trenger å ha de glutenfri)

3 ss tapioka mel eller arrowroot

1 ts bakepulver

1/2 ts natron

1 ts havsalt

 

Våte ingredienser:

6 ss (75 gr) extra virgin kokosolje, romtemperert

4 ss nøttesmør

1 kopp (ca 2,5 dl) naturell soyayoghurt

2 epler, revet med skall på

 

Instruksjoner:

Sett en stekeplate i ovnen og forvarm ovnen til 230 grader.

Ha de tørre ingrediensene i en bolle. Skjær kokosoljen i små terninger og ha i det tørre sammen med nøttesmøret.

Bruk hendene og miks godt sammen.

Tilsett yoghurt og epler og bland igjen med en tresleiv til deigen blir såpass sammen at du kan bruke hendene igjen uten å bli veldig klissete.

Deigen kan være litt smuldrete men skal komme sammen når du knar den. Om den er for tørr kan du tilsette litt mer yoghurt - er den for våt tilsett mer mel.

Samle deigen til en ball og flat den ut på en melet underflate. Den skal være ca 2,5 cm tykk.

Bruk ett 8 cm vidt glass til å stikke ut sconesene med - ta ut så mange du klarer, form deigen til en ball igjen og gjenta prosedyren. Det skal bli 8 scones om du bruker denne størrelsen.

Ta ut den varme bakeplaten og legg på et bakepapir og deretter scones. Bak i ovnen i 15-16 minutter - til de er litt crispy på utsiden men fuktig inni.